středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Původně gotický městský kostel sv. Michaela Archanděla byl postaven v letech 1487-1490 v souvislosti se založením městečka pod hradem Andělská Hora pánů z Plavna patrně na místě starší stavby stavitelem Erhartem Bauerem, původně kameníkem a možná i sochařem, pocházejícím z Eichstädtu, který byl v 70. až 90. letech 15. století ve službách města Chebu. V roce 1641 kostel vyhořel a poté byl obnoven. Po dalším požáru v roce 1718, kdy vyhořel spolu s celou vsí i hradem, byl kostel nově vystavěn v barokním slohu se zachováním staršího zdiva. Kolem roku 1720 byl kostel vybaven dnes už nezachovaným inventářem. V roce 1890 byl kostel po dalším požáru obnoven A. Barvitiem.

kostel sv. Michaela Archanděla - Původně gotický z let 1487-1490, po požáru obnoven v letech 1718-1720 barokně.
Jednolodní kostel krytý sedlovou střechou s vikýři s trojboce uzavřeným presbytářem krytým valbovou střechou se zvoničkou. Po severní straně je k lodi kostela připojena patrová sakristie krytá sedlovou střechou. Na jižní straně je k lodi připojena předsíň bočního vchodu. Nad hlavním západním průčelím stojí hranolová věž, krytá vysokou jehlancovou střechou. Vnějšek kostela je členěn lizénovými rámci a na bočních stěnách jsou obdélná okna se segmentovými záklenky. Hlavní západní průčelí s konkávně vybranými nárožími mívalo ve středové nice dřevěnou sochou světce z doby po roce 1700. Dnes je nika prázdná.
Vnitřek lodi kostela je kryt zrcadlovou klenbou, podvěží je pak zaklenuto valenou klenbou s výsečemi. Vnitřní stěny kostela jsou členěny lizénovými rámci, výmalba stropu a stěn presbytáře pochází od K. Zimmermanna z Drážďan z roku 1902.
Vnitřní zařízení kostela je pseudorenesanční podle plánů A. Barvitia provedené v době do roku 1894 truhlářem Lorenzem, sochařem B. Seeligem a pražským malířem Z. Rudlem. Tvoří ho oltář Bolestné Panny Marie od F. Stuflessera, socha archanděla Michaela od F. Dementze z Grödenu v Tyrolích, kříž na vítězném oblouku od sochaře J. Rifessera z Ullrichu a socha sv. Jana Nepomuckého z první poloviny 19. století ze zdemolované výklenkové kaple světce, která stávala pod kostelem.

Poblíž kostela stojí barokní fara postavená v roce 1719 na místě starší stavby, která vyhořela spolu s kostelem a městečkem o rok dříve. Jednoduchá přízemní budova s trojbokým štítem, členěná lizénovými rámci.

kostel s městečkem pod hradem Andělská Hora na kresbě od Karla Liebschera z 19. století

kostel sv. Michaela Archanděla v Andělské Hoře - listopad 2009

kostel od jihozápadu - listopad 2009

hlavní západní průčelí kostela - listopad 2009

hlavní západní průčelí kostela - listopad 2009

kostel od jihu - listopad 2009

jižní průčelí kostela - listopad 2009

kostel od jihovýchodu - listopad 2009

východní závěr kostela s presbytářem - listopad 2009


použitá literatura:

Poche, E. a kol. 1977 : Umělecké památky Čech 1 (A-J), Praha, 26/27

Žádné komentáře:

Okomentovat