středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Původní karmelitánský klášter v Chyši založil Burián z Gutštejna v roce 1487. Raně barokní kostel byl postaven roku 1660 současně s výstavbou nového karmelitánského kláštera. Po zrušení řádu v roce 1787 byl kostel zasvěcen Jménu Panny Marie a stává se farním. V minulosti byl pak upraven pozdně barokně. Kostel v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí a je otevřen pouze v době konání mše.

Trojlodní pozdně barokní kostel s trojboce uzavřeným presbytářem přilínající částí svého jižního průčelí do k mase zdiva budovy kláštera. Před západním průčelím je představěna hranolová věž s nikou na jižní boční straně se sochou Panny Marie (Immaculata). Sakristie s oratoří se nachází v patře na jižní straně kostela. Po stranách trojlodí jsou umístěny dvě boční kaple. Vnější fasády kostela jsou členěny pilastry. Presbytář je sklenut valeně s výsečemi, hlavní loď kostela třemi poli křížové klenby se štukovými zrcadly, úzké boční lodi jsou plochostropé. Trojramenná kruchta kostela je podklenuta křížově, sakristie sklenuta valeně s výsečemi a boční kaple jsou sklenuty plackami. Stěny jsou členěny pilastry.
Vnitřní zařízení kostela tvoří rámový hlavní oltář s rokajovou výzdobou na tabernáklu. Oltářní obraz "Panna Marie na hoře Karmel" od Petra Brandla pravděpodobně z roku 1708, přemaloval roku 1865 A. J. Halbhuberem. V devadesátých letech minulého století byl obraz demontován a renovován a poté umístěn v kostele Povýšení sv. Kříže, odkud byl na konci dvacátého století tento vzácný obraz odvezen do Diecézního muzea v Plzni, kde je uložen dodnes. Na oltáři je nyní fotokopie obrazu. Dále portálový boční oltář v kapli z roku 1726 s obrazem Ukřižování s obrazem Boha Otce v nástavci. V protější kapli je pak portálový boční oltář sv. Rodiny z roku 1722 s obrazem od J. Ongherse. Čtyři protějškové portálové boční oltáře z doby kolem roku 1700 nebo po něm se současnými obrazy. Kazatelna z doby po roce 1700 a nová socha Nejsvětějšího Srdce Páně v dřevěné skříni s rokajovým dekorem.

kostel Jména Panny Marie v obci Chyše - prosinec 2009

vstupní západní průčelí kostela - prosinec 2009

kostel od jihu - prosinec 2009

socha Panny Marie (Immaculata) v nice na jižní straně věže - prosinec 2009

závěr kostela od východu - prosinec 2009

kostel od severovýchodu - prosinec 2009

kostel od severozápadu - prosinec 2009


použitá literatura:

Poche, E. a kol. 1977 : Umělecké památky Čech 1 (A-J), Praha, 558

Žádné komentáře:

Okomentovat