středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Hřbitovní kostel sv. Michaela Archanděla byl postaven v 16. století v horní části obce Děpoltovice. V letech 1786-1787 byl původní kostel přestavěn karlovarským stavitelem Josefem Seifertem za účasti tesařského mistra M. Höhnla z Ostrova. V posledních letech probíhá rekonstrukce kostela. V roce 2009 obdržel majitel kostela, Římskokatolická farnost Ostrov, finanční příspěvek od Karlovarského Kraje ve výši 100 tisíc Kč.

Jednolodní kostel s obdélným, trojboce uzavřeným presbytářem. Nad západním průčelím stojí hranolová věž. K jižní stěně kostela je připojena sakristie, která je pozůstatkem původní stavby. Vnější fasády kostela jsou členěny lizénovými rámci, hlavní průčelí je završeno lichoběžníkovým štítem. Presbytář kostela je zaklenut valeně s výsečemi, sakristie valeně a v lodi je pak rákosový strop se štukovým zrcadlem. Vnitřní stěny kostela jsou členěny pilastry s vysokými římsovými hlavicemi.
Vnitřní zařízení kostela pochází z roku 1795 od sochaře V. Lorenze z Hroznětína. Vybavení tvoří hlavní portálový oltář se sochou archanděla Michaela, rozšířený roku 1870, boční oltářík Bolestné Panny Marie s drobnými soškami světců a novodobým obrazem, kazatelna a varhany z roku 1853 od J. Schimka z Plzně.

kostel sv. Michaela Archanděla v Děpoltovicích - listopad 2009

kostel sv. Michaela Archanděla od jihu - listopad 2009

kostel sv. Michaela Archanděla od východu - listopad 2009

polygonální závěr kostela a sakristie - listopad 2009

kostel sv. Michaela Archanděla od severu - listopad 2009

kostel sv. Michaela Archanděla od západu - listopad 2009


použitá literatura:

Poche, E. a kol. 1977 : Umělecké památky Čech 1 (A-J), Praha, 255

Žádné komentáře:

Okomentovat