středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Původně špitální, později farní kostel Všech Svatých byl postaven v letech 1516-1533. V roce1930 byla ke kostelu přistavěna jednoduchá budova špitálu, později zbarokizovaná a dnes zbořená. Roku 1930 byl pod kostelem založen také městský hřbitov. Kostel byl v roce 1782 opraven. Roku 1956 přešel kostel z rukou církve do majetku města. Ve druhé polovině 20. století byla většina zařízení interiéru odvezena k restaurování. Koncem 80. let 20. století hrozil kostel zřícením díky dlouhým létům bez údržby a útokům vandalů a zlodějů. Dokonce někdo z renesančního krovu kostela vyřezal a odcizil dvanáct původních trámů, čímž byla nebezpečně narušena statistika celé stavby. V roce 1991započali opravy kostela, nejprve však neodborně, ale již od roku 1992 je počítán skutečný začátek rekonstrukce. V první etapě byl opraven a staticky zajištěn krov kostela, položena nová šindelová střecha. Také byla opravena podlaha pod střechou, kde se našla stará lopata na zrní dokazující, že podkroví kostela sloužilo dříve jako sýpka. Spolu s pracemi spojených s likvidací dřevomorky a následujícího archeologického průzkumu přišla první etapa na půldruhého milionu korun. Roku 1993 se vybudovaly větrací kanály pod podlahou kostela, opravil interiér, vyměnilo vnitřní trámoví v hrázděných zdech a udělala se nová fasáda, byl nainstalován mobiliář a objekt byl elektronicky zabezpečení. Druhá fáze rekonstrukce přišla na 2 miliony korun. Dne 14. srpna 1993 proběhlo slavnostní posvěcení kostela a jeho předání veřejnosti do užívání při příležitosti oficiální publikace dekretu Františka kardinála Tomáška, propůjčujícímu Jáchymovu statut poutního místa náhradou za zničené poutní místo Mariánská.

Jednolodní kostel s trojboce uzavřeným neodsazeným presbytářem, krytý strmou sedlovou šindelovou střechou se sanktusníkem. Ve věžičce je umístěn původní zvon, který sem byl vrácen roku 1993 po dvou letech v Nejdku, a stal se nejstarší movitou památkou Jáchymova. Zvon s hladkým, 65 centimetrů vysokým pláštěm a s nápisem velebícím jméno Páně na věky věkův, datovaný rokem 1520. Vnějšek kostela je nečleněný. Uvnitř je jednotný tabulový strop na dřevěných pilířích z roku 1533 a dřevěná trojramenná kruchta.
Vnitřní zařízení kostela tvořil hlavní oltář v podobě renesanční trojdílné deskové malované archy se středním obrazem sv. Kateřiny, Klaněním Tří králů na predele, obrazy Zvěstování, Navštívení, sv. Jana Evangelisty a sv. Jakuba na křídlech a obrazy Korunování Panny Marie a Smrti Panny Marie ve dvoudílném nástavci. Jedná se o pozdní práci školy L. Cranacha, podstavec predely pochází z roku 1681, stejně jako čtyři boční sochy, socha v nástavci a menza s malovaným antependiem s výjevem Navštívení. Boční oltář plnící funkci epitafu G. Pullachera s deskovým obrazem Kladení do hrobu, malovaným nástavcem a malovanou predellu s donátorem, signovaným „A. G. (F.?) 1598“ a s malovaným antependiem. Pravý boční oltář rovněž patrně ve funkci epitafu neznámé rodiny s hodnotným deskovým obrazem Zmrtvýchvstání, signovaným „A. G. (F.?) 1598“, současnou malovanou predelou s figurálním výjevem a malovaným nástavcem, s malovaným barokním antependiem. Pravý boční oltář ve funkci epitafu Pavla Beera z doby kolem roku 1604 s deskovým obrazem obrácení Šavla, malovanou predelou a nástavcem. Kazatelna z 2. poloviny 17. století na starším základě, zdobená bohatým rostlinným ornamentem. Na pilíři v lodi umístěn pozdně gotický krucifix z doby kolem roku 1500 s barokní sochou Panny Marie. Dále drobný mramorovaný reliéf Ukřižování z 1. poloviny 17. století, deskové obrazy Zmrtvýchvstání a Proměnění Páně z soby kolem roku 1600 (patrně epitafy). Desková predela epitafu mincmistra Pullachera s rodinou donátora z doby po roce1563. Horní část tohoto epitafu byla roku 1768 přenesena do děkanského kostela, kde shořela. Epitaf dětí mincmistra Langenfeldera s postavami zemřelých z roku 1610, epitaf Zuzany Schedlichovy s Nanebevzetím Panny Marie z roku 1638, epitaf Jakuba Schedlicha s Korunováním Panny Marie z roku 1665, obraz sv. Františka v rozvilinovém rámu z doby kolem roku 1700 a 8 náhrobníků ze 16. století. V interiéru kostela je umístěno kamenné sousoší Kalvárie s Pannou Marií a sv. Janem z dílny drážďanského sochaře Christopha Waltera z roku 1544, které bylo dříve umístěno v nice barokní kapličky v ohradní zdi hřbitova pod kostelem.

kostel Všech Svatých v Jáchymově na kolorované pohlednici z roku 1922

kostel Všech Svatých na pohlednici z doby před rokem 1945

kostel Všech Svatých na pohlednici někdy z poloviny 20. století

vstupní průčelí kostela od severu - listopad 2009

kostel od východu - listopad 2009

závěr kostela od jihovýchodu - listopad 2009

kostel Všech Svatých v Jáchymově od západu - listopad 2009


použitá literatura:

Linhart, J. 1994 : Památky v Jáchymově v roce 1993, III. Historický seminář Karla Nejdla, Karlovy Vary, 36/38
Poche, E. a kol. 1977 : Umělecké památky Čech 1 (A-J), Praha, 564/565

Žádné komentáře:

Okomentovat