středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého připojený k západnímu křídlu zámku Javorná, původně zámecká kaple z doby přestavby tvrze na zámek v letech 1729-1730.

Kostel stojí na konci západního křídla zámku, jehož je součástí, ale vyčleňuje ho jeho hmota a náročnější architektonické řešení. Jednolodní obdélný barokní kostel krytý mansardovou stříškou se šestibokou sanktusovou zvoničkou s cibulovou bání. Vstupní severní průčelí kostela členěno pilastrovým řádem na vysokém kvádrovém soklu, s nikou se sochou sv. Jana Nepomuckého a bočními výklenky se sochami sv. Vojtěcha a sv. Prokopa. Nad portálem přidržuje dvojice andílků questenberský a kounický znak. Boční průčelí kostela jsou pětioké s pilastry, obdélnými okny se zprohýbanými nadokenními římsami a s portály v ose.
Interiér kostela, obdélného jednotného prostoru, je členěn pilastry a úseky kladí a kryt fabionovým stropem se štukovými zrcadly.
Vnitřní zařízení pochází z doby výstavby kostela. Hlavní rámový oltář z roku 1731 s obrazem sv. Jana Nepomuckého v mřížkovém rámu na stěně nad menzou. V kartuši na vrcholu rámu je obraz Křtu Kristova. Po stranách oltáře jsou obrazy sv. Jiljí a sv. Prokopa z téže doby a od téhož autora jako obraz hlavní. Hlavní oltář je od ostatního prostoru oddělen pouze mřížkou. Barokní boční oltář s obrazem sv. Dominiky od Josefa Kramolína, činného tehdy na Karlovarsku, signovaný „I. K. 1802“, s obrazem sv. Barbory v nástavci a sochou ležící sv. Rozálie v duté menze. Protější barokní boční oltář s obrazem sv. Aloise rovněž od Josefa Kramolína, signovaný „I. K. 1802“, s obrazem sv. Antonína Paduánského v nástavci, se sochou sv. Máří Magdalény v menze a s dřevěnou polychromovanou soškou Piety z 19. století ve skříňce na menze. Kostelní lavice jsou z 19. století, vytvořené podle staršího vzoru. Přemalovaný obraz sv. Martina z 18. století, patrně z původního kostela v obci, zničeného požárem roku 1888 a Obraz Černé Madony.

kostel sv. Jana Nepomuckého v Javorné - červen 2009

vstupní severní průčelí kostela - červen 2009

socha sv. Jana Nepomuckého a dvojice andílků nesoucí questenberský a kounický znak nad vstupem do kostela - červen 2009

socha sv. Prokopa - červen 2009

východní stěna kostela ze zámecké zahrady - duben 2002

východní stěna kostela ze zámecké zahrady - červen 2009

východní stěna kostela ze zámecké zahrady - červen 2009

západní stěna kostela - červen 2009

zvon v sanktusové věžičce na střeše kostela - srpen 2004


použitá literatura :

Kolektiv 1985 : Hrady, zámky a tvrze v Čechách , na Moravě a ve Slezsku IV. Západní Čechy, Praha, 117
Poche, E. a kol. 1977 : Umělecké památky Čech 1 (A-J), Praha, 576/577

Žádné komentáře:

Okomentovat