středa 1. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Dub letní (Quercus robur L.)
obvod kmene 887 cm
výška 18 m
stáří 700-900 let
vyhlášen 1.3.1981

Nejznámější a nejstarší památný strom na Karlovarsku rostoucí solitérně v centrální části zámeckém parku v Dalovicích. Se svým odhadovaným věkem 700 až 900 let patří mezi nejstarší stromy v ČR a odborníci ho řadí k šestici nejsilnějším dubům v České republice a jako jeden z mála stromů u nás byl navržen do mezinárodního katalogu zvlášť cenných stromů na zemi. Chráněn od roku 1981 pro svůj vzrůst a věk na návrh Jana Evangelisty Chadta - Ševětínského.

Vzhled mohutného válcovitého kmene připomíná sloní nohu, s posledními dvěma kosterními větvemi, silnými jako vzrostlé stromy vytváří střídmou korunu, dosahující však ctihodných rozměrů. Z koruny stromu zbyly dvě hlavní větve dosahující do výšky 18 m, mohutný kmen s centrální dutinou má obvod 887 cm (měření 2004).

Obrovských dubů bývalo v dalovickém parku několik. Traduje se, že největší z nich byl mohutným stromem již za Karla IV. Za třicetileté války prý vydal císař Ferdinand III. nařízení, aby devět dalovických dubů bylo vojensky šetřeno. Park se staletými duby často navštěvovali významní lázeňští hosté, mezi kterými nechyběl ani J. W Goethe. Německý romantický básník Karl Theodor věnoval zdejším dubům, kterých v zámeckém parku bylo několik, báseň „Pět dalovických dubů" z roku 1810 kdy Karlovy Vary navštívil jako běžný lázeňský pacient. Tato báseň bývala dříve zavěšena na kmeni největšího stromu, který byl na počest básníka pojmenován jeho jménem. Ještě v roce 1863, při slavnosti k padesátiletému výročí Körnerovy smrti stály v parku tři staleté duby. Jeden z nich shořel v sedmdesátých letech 19. století "...nepozorností hajného, který v dutině kuny vykuřoval..." (Chadt, J. E. 1913), druhý dub se změnil v suché torzo začátkem dvacátého století. Proti poslednímu dubu byla roku 1914 umístěná bronzová busta T. Körnera od L. Tischlera

V jeho novodobé historii však postihlo Körnerův dub několik pohrom, asi největší 9. října 1985 kdy v dutině stromu vypukl požár, který hořel v dutině stromu ještě v roce 1994. V současné době je stav Körnerova dubu velmi dobrý a to především náročnými dendrologickými postupy, kdy je strom trvale konzervován a zajištěn. Na dubu nalezneme několik epoxidových stříšek zabraňujících vtékání vody do kmene, několik pevných vazeb a betonových plomb v patě kmenu, v kořenový nábězích umístěné kovové mřížky. Okolo kmene byl vysazen nízký keřový záhon pro provzdušnění ušlapaný hlíny a okolí vkusně upraveno.

Körnerův dub - květen 2009

kmen svým vzhledem připomínající sloní nohu - květen 2009

Körnerův dub - květen 2009

Körnerův dub - květen 2009

Körnerův dub - květen 2009

Körnerův dub - květen 2009

Körnerův dub - prosinec 2007


Körnerův dub s bustou básníka Theodora Körnera - prosinec 2007



Použitá literatura:

Michálek, J. 2008 : Památné stromy Karlovarského kraje, Sokolov, 61