středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Již ve 2. polovině 14. století byla připomínána zdejší fara. V roce 1681 původní gotický farní kostel spolu s velkou částí obce vyhořel a ještě na konci 17. století byl znovu vystavěn v barokním slohu. V letech 1794 – 1795 byla ke kostelu přistavěna nová věž. Na počátku 19. století byl kostel opravován a bylo doplněno jeho vnitřní zařízení. Dne 23. června 1982 však kostel vyhořel a zůstal upravený pouze jako provizorium.

Obdélný jednolodní kostel se zevně neodsazeným presbytářem, doplněným v interiéru kostela bočními otevřenými prostorami vestavěnými v síle zdiva, sloužící dříve patrně jako sakristie. V západním průčelí je představěná hranolová věž krytá měděnou stanovou stříškou. Vnějšek kostela je členěn nízkými obdélnými okny s půlkruhovými záklenky, na věži a západním průčelí jsou rámce v omítce a horizontální pásy. Presbytář býval zaklenut jedním polem křížové klenby, prostory po jeho stranách pak hmotnou valenou klenbou. Nad sakristií po severní straně bývala dříve oratoř, otevřená dvěma oblouky, zaklenutá valenou klenbou s pravoúhlými rámci zdobenými motivem listovce a perlovce. Plochostropá loď kostela bývala kryta dřevěným kazetovým stropem z roku 1705 s malovanou ornamentální výzdobou. V západní části lodi obíhající trojramenná kruchta.
Vnitřní zařízení kostela bývalo převážně barokní. Tvořil ho portálový hlavní oltář z 1. poloviny 18. století s novodobým obrazem, dva protějškové boční oltáře z doby kolem roku 1700, sochařský oltář Piety s oválnými obrázky světců na rámu a oltář sv. Jana Nepomuckého s obrazem z 18. století. Dále klasicistní kazatelna z roku 1802 a varhany z roku 1805, sousoší Ukřižování z 18. století, skříňka s rokokovou soškou Panny Marie (Immaculaty). V presbytáři býval obraz Poslední večeře z 2. poloviny 17. století. Na kruchtě bývaly dvě rozměrné přemalované obrazy Seslání Ducha svatého a sv. Jana na Patmu.

Po požáru dne 23. června 1982 zůstalo pouze obvodové zdivo kostela do původní výše a věž. Zbytky kostela byly zakonzervovány a jen presbytář s bočními otevřenými prostory byl zastřešen a použit jako menší svatyně. Ostatní prostory lodi zůstaly beze střechy a byly upraveny jako zahrada s křížovou cestou. Okna ve věži a zadní části lodi zasklená, v přední části lodi pouze zamřížovaná.

kostel sv. Petra a Pavla v Krásném Lese - listopad 2009

hlavní západní průčelí kostela - listopad 2009

jižní průčelí kostela - listopad 2009

kostel od západu - listopad 2009

západní průčelí kostela - listopad 2009

kostel od severu - listopad 2009


Použitá literatura:

Poche, E. a kol. 1978 : Umělecké památky Čech 2 (K-O), Praha, 142

Žádné komentáře:

Okomentovat