úterý 14. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Číslo v centrálním registru: 0009

Kříž stojí na východní straně obce, jižně od silnice do Chyše na p. p. č. 539 proti domku čp. 82 spolu se snosem dalších tří kamenů. Kříž je opřen o mlýnský kámen, jehož otvor je soustředný s otvorem pod křížením ramen. Vzadu za otvorem je snad torzo kříže odněkud z okolí. O kamenech za křížem není u Dreyhausena zmínka. Byly zde instalovány asi v poválečných letech, jak uvádí starousedlík.

Plochý kamenný kříž řeckého tvaru ze žuly. Na břevnu je vodorovně položená rytina šavle s prohnutou čepelí. Kříž má pod křížením ramen ve svém těžišti kruhový otvor o průměru 22,5 cm, což je rozměr značně větší než bývá obvyklý u jiných podobných objektů. Otvorem byly opatřeny například keltské hraniční kameny, které však protínají ramena kříže. Jedním z výkladů k otvorům ve křížích je vytvoření schránky pro obětiny. Na instalaci v Protivci je zajímavé centrování otvorů v kamenech a jejich shodná velikost. Je tedy velice pravděpodobné, že byl vyroben také z mlýnského kamene.
Rozměry kamene jsou: výška 88 cm, šířka 84 cm, tloušťka 19 cm.

K mlýnskému kameni by mohla mít vztah tradovaná pověst o souboji mlynáře a řeznického tovaryše. Vyobrazení šavle tím však není vysvětleno, ledaže bychom přijali výklad o vražedné zbrani a smírčím původu kříže.

smírčí kříž v Protivci - červen 2009

přední strana kříže - červen 2009

kříž s kruhovým otvorem - červen 2009

smírčí kříž spolu s mlýnským kamenem - červen 2009


Použitá literatura:

Kolektiv 1997 : Kamenné kříže Čech a Moravy, Praha, 166
Kolektiv 2001 : Kamenné kříže Čech a Moravy. Rozšířené vydání, Praha, 204
Wieser, S. 1994 : Smírčí kříže na Karlovarsku, 171, Historický sborník Karlovarska II, Karlovy Vary, 150/203

Žádné komentáře:

Okomentovat