pondělí 20. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Zaniklý zámek ve vsi Teleč, zvané dříve Teltsch, která se rozkládá 4 km jižně od Bochova.

Minimálně od 14. století patřila ves Teleč k manskému systému hradu Hungerberg, převedenému později k Hartenštejnu. První písemná zmínka o vsi s tvrzí je z roku 1364, kdy zdejší léno držel Hrzek z Telče. V roce 1399 drželi zboží Petr a Hán z Telče, patrně Hrčovo potomkům. Později zde seděl Janek ze Stebna. Od roku 1437 připadla Teleč Ratiborským. Koncem 15. století je zde doložen Vítek z Ratiboře, po jehož smrti roku 1497 nastupuje Ctibor Martický z Martic. Počátkem 16. století byla ves rozdělena mezi sousední panství. V roce 1542 větší část Teleče s tvrzí koupil od Martických z Martic Anselm ze Steinsdorfu. Tehdy se tu připomínají již čtyři dvory. Ve druhé polovině 16. století byl Steinsdorfům statek s tvrzí propuštěn z manství. V roce 1588 Abrahám ze Steinsdorfu, Anselmův potomek, prodal tvrz Teleč Kateřině ze Schreibsdorfu a jejímu synu Kašparovi. Roku 1760 získali od potomků Kryštofa ze Schreibsdorfu Teleč Steinbachové, kteří ji drželi do roku 1792 . Poté se zde střídala řada dalších majitelů (Hoyerové, Korbové z Weidenheimu aj.) za nichž je vsi uváděn zámek. Šlo patrně o starou tvrz, která však již dávno ztratila svou vojenskosprávní funkci a byla přestavěna na pohodlnější zámek, sloužící majitelům až do 20. století. Statek si udržel samostatnost až do poloviny 19. století. Po roce 1945 prakticky celá ves včetně poplužního dvora se zámkem zanikla.


tvrz - Postavena byla jistě již ve 14. století a snad ve druhé polovině 17. století byla přestavěna a upravena na zámek.

zámek – Přestavěn a upraven snad ve druhé polovině 17. století ze staré tvrze, po roce 1945 zanikl.
Obdélná budova stávající v severozápadním nároží poplužního dvora.
Někteří autoři ztotožnili budovu bývalé tvrze, později přestavěné na zámek s objektem dnešní stodoly u čp. 3, se střílnovými okénky a sklepy s valeně zaklenutým přízemím. Vzhledem k jeho stavební podobě a síle zdiva se však prokazatelně jednalo o hospodářský objekt, stará tvrz navíc stávala přímo ve dvoře.

výřez z katastrální mapy vsi Teleč z roku 1841
při jejím severovýchodním okraji položen poplužní dvůr s budovou zámku
severně od něho pak leží dvůr čp. 3 s hospodářskou budovou považovanou mylně za bývalou tvrz


Použitá literatura:

Kolektiv 1985 : Hrady, zámky a tvrze v Čechách , na Moravě a ve Slezsku IV. Západní Čechy, Praha, 343/344
Musil, F.-Plaček, M.-Úlovec, J. 2005 : Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Praha, 338/339
Úlovec, J. 2000 : Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Praha, 297/298

Žádné komentáře:

Okomentovat