středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Barokní zámecký kostel Nejsvětější Trojice stojí na plošině u silnice před zámkem ve Valči a dominuje spolu se zámkem celému městečku i širokému úvalu, který se od Valče táhne k jihovýchodu.

Barokní centrální stavbu nechal postavit Jan Kryštof Kager ze Štampachu v letech 1710 – 1728. Stavitelem kostela byl, dnes téměř zapomenutý stavitel Šporkovy doby, Giovany Antonio Bianno Rossa, štampachovský architekt. Na Valči se poprvé objevuje v doprovodu Jana Kryštofa Kagera ze Štampachu a stává se polírem jeho tehdejšího architekta Francesca Barelliho, autora barokní přestavby zámku a po smrti Barelliho nastupuje na jeho místo. Stavby Bianna Rossy na tehdejším Valečském panství, jsou patrně jeho jediné stavební realizace u nás. Umírá ve Valči roku 1732. Kostel se zachoval včetně vnitřního zařízení prakticky intaktně v původní podobě a dnes prochází rekonstrukcí dotovanou z Norských fondů. Projekt obnovy kostela a sloupu Nejsvětější Trojice zahrnuje kompletní obnovu fasád, vnitřních maleb, podlah a sanaci hrobky. Naplánovaná je také oprava střechy kostela a revitalizace trávníků, statické zajištění vstupů do pivovarských sklepů v parku o ploše patnácti hektarů. Opravy se dotknou i zámku. Termín dokončení většiny akcí je stanoven na rok 2010 a proinvestováno zde bude přibližně 40 milionů korun.

Obdélný barokní kostel s presbytářem s polygonálním závěrem pěti stran osmiúhelníku v jihovýchodním průčelí, ve kterém stojí dvojice hranolových věží, v jejichž přízemí je sakristie a v patrech oratoře. V nikách presbitáře jsou sochy sv. Jana Křtitele a sv. Šebestiána. Hlavní prostor je sklenut mohutnou kopulí s osmibokou lucernou a tím architektonicky tvoří „trojici“ a výrazně podtrhuje vertikální osu symetrie. Kopule byla v 50. letech 20. století nevhodně opravena. Trojdílné vstupní severozápadní průčelí vrcholí štítem s volutovými křídly, v nice štítu je umístěna socha Madony. Vrchol a strany štítu zdobí sochy světců. Celá fasáda je členěna pilastry s ozdobnými hlavicemi z červeného pískovce. V ose presbytáře, připojený k jeho východní stěně, je pak ještě klasicistní přístavek z roku 1840, vnější vstup tvarově čistou antickou předsíní do hrobky Korbů z Weidenheimu která se spolu s dalšími kryptami nachází v podzemí chrámu.
Interiér kostela – velmi hodnotné barokní varhany zhotovené pro zdejší kostel pražským varhanářem Leopoldem Spiegelem kolem roku 1720, které v roce 1994 zdarma opravil pan Nans Ritter.
Zachovalé jsou dobové intarzované lavice a stejně zdobená zpovědnice
zejména oltářní obrazy a figurální výzdoba oltářů, jsou velmi poničeny řáděním zlodějů a vandalů.

Pod kostelem se nachází původní fara, dům zámeckých kaplanů, kde dnes sídlí část valečského informačního střediska. Obdélná stavba krytá mansardovou střechou.

kostel Nejsvětější Trojice se zámkem na rytině od Karla Liebschera z 19. století

kostel Nejsvětější Trojice od jihu - červenec 2009

kostel Nejsvětější Trojice se sousoším Nejsvětější Trojice - červenec 2009

hlavní severozápadní průčelí kostela - červenec 2009

jihovýchodní průčelí kostela s empírovým vstupem do hrobky - červenec 2009

jihovýchodní průčelí kostela Nejsvětější Trojice - červenec 2009

severní průčelí kostela Nejsvětější Trojice - červenec 2009

kostel Nejsvětější Trojice od sverozápadu - červenec 2009

kostel Nejsvětější Trojice od západu - červenec 2009

bývalá fara pod kostelem - červenec 2009

Žádné komentáře:

Okomentovat