středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Původní starý kostel ve Žďáru byl postaven snad v roce 1295, někdy se uvádí již rok 1080. Německé verše, uvedené na dřevěné desce, která bývala na žďárském kostele říkají, že kostel byl postaven roku 1080 Stanislavem Žďárským ze Žďáru. Podle dalšího textu by deska měla pocházet z roku 1570, kdy pány Žďáru byli „Watzka und Anna Sahrcr". Václav a Anna tehdy Žďár skutečně vlastnili. Roku 1760 byl zrušen hřbitov u kostela a založen nový na místě, kde byl až do zrušení obce. V roce 1770 byl za Nosticů starý kostel zasvěcený Narození Panny zbořen a na jeho místě postaven kostel nový. Do nového kostela byly přeneseny náhrobky Václava a Kateřiny ze Žďáru z konce 16. století ze zrušeného hřbitova a zasazeny do jižní stěny chóru. V roce 1954 došlo k vysídlení nových obyvatel po odsunutých Němcích z důvodu začlenění Žďáru do vojenského výcvikového prostoru Hradiště. 19. února 1960 vydalo Ministerstvo školství souhlas s tím, že kostel, zámek a hřbitovní kaple nebudou nadále udržovány a budou ponechány "na dožití". Kostel byl poté po požáru asi v 60. letech 20. století zbořen.

Jednolodní obdélný prostý rokokový kostelík s malým presbytářem a s částečně představěnou střední částí průčelí. V průčelí nad vchodem bylo okno a po stranách dvě niky. Nad průčelím býval trojúhelníkový štít. Kostel byl kryt sedlovou střechou se sanktusovou věžičkou nad presbytářem. Po stranách měl kostel po čtyřech půlkruhově ukončených oknech. Hlavní oltář v interiéru býval rokokový.

Dnes jsou na místě kostela i bývalé obce terénní nerovnosti a zarostlé hromady kamení.

kostel a zámek nad rybníkem na kresbě z 19. století

kostel ve Žďáru na pohlednici ze 30. let 20. století, ve výřezu žďárský zámek

kostel Narození Panny Marie ve Žďáru před rokem 1945

kostel spolu s rybníkem na fotografii z období před rokem 1945

stav kostela při demolici v 50. letech 20. století

stav kostela při demolici v 50. letech 20. století

stav interiéru kostela při demolici v 50. letech 20. století


Použitá literatura:

Krčmář, L., Procházka, Z., Soukup, J. 2005 : Zničené kostely. Průvodce historií západních Čech č. 14, Domažlice, 106/109

Žádné komentáře:

Okomentovat