středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Osada Sedlec je poprvé připomínaná v roce 973 spolu se vznikem pražského biskupství. Jeho obnovená zakládací listina se zachovala v opise v listině od císaře Jindřicha III. z roku 1086, která se zmiňuje i o župě sedlecké. Už tehdy se uvádí Sedlec jako děkanství s kostelem asi z roku 900. Že Sedlec byl sídlem župy v 10. až 12. stol. dokazují četné listiny, hovořící o „provincia sedlcensis". V roce 980 byl Sedlec povýšen na arciděkanství. Roku 1212 za vlády Přemysla Otakara I. byla Provincie Sedlec zase v českém držení. Král Václav I. v roce 1240 předal sedleckou a církevní oblast řádu křižovniků s červenou hvězdou. Původní kostel se však nezachoval a ani jeho poloha není známa. Kolem roku 1290 byl postaven nový gotický kostel z lomového zdiva, který stával v místech nynějšího kostela. Jeho pozůstatkem je zbytek lomené klenby v sakristii. Nejpozději v roce 1480, pravděpodobně však mnohem dříve, vznikla dřevěná soška sv. Anny Samotřetí, která se stala sochou milostnou, k níž putovaly věřící. V letech 1655-1672 vedl zdejší duchovní správu Kašpar Haas, první katolický farář po katolické restauraci a obnovitel sedleckých poutí. Roku 1677 byla ke starému gotickému kostelu přistavěna postranní kaple. V roce 1694 putovaly k sošce sv. Anny davy věřících v takovém množství, že pražská konsistoř prohlásila dekretem 20. dubna 1694 kostel v Sedleci kostelem poutním. V roce 1704 vzniklo ke cti sv. Anny Svatoannenské bratrstvo, založené farářem Kašparem Lorenzem, které mělo hojně členů i v cizině, vlastní majetek a svoje účty. 19. června 1721 navštívila kostel v Sedlci císařovna Alžběta Kristina, manželka císaře Karla VI., která se právě léčila v Karlových Varech se svou čtyřletou dcerou Marií Terezií a opět znovu v roce 1732 za doprovodu samotného císaře. Starý gotický kostel na počátku 18. století již nebyl schopen pojmout všechna procesí, která na sv. Annu do Sedlce přicházela, proto byl v roce 1738 zbořen a na jeho místě v letech 1738-1745 vystavěn nový barokní poutní kostel sv. Anny, podle plánu neznámého autora, který zjednodušil nákladný návrh od Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Stavitelem byl Janem Schmidt z Útviny, který je zde potvrzen smlouvou z 2. dubna 1738. Celá stavba stála tehdy 12 384 zlatých a 52 krejcarů, v církevním archivu se dochoval originál plánu stavby. Kostel byl vysvěcen sv. Anně Samotřetí. Pamětní zápis uvádí, že u příležitosti tradiční pouti u sv. Anny v Sedlci 24. července 1949 se zúčastnil tehdejší ministr národní obrany a pozdější prezident, armádní generál Ludvík Svoboda, který se zvěčnil svým podpisem. Dnes patří kostel církvi a o jeho opravu usiluje Občanské sdružení na záchranu kostela sv. Anny v Sedleci. Loď kostela má již novou střechu. V roce 2009 půjde na opravu kostela 820.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR, Karlovarského kraje a města Karlovy Vary. Na celkovou opravu kostela je třeba cca 30-40 milionů Kč.


Poutní kostel sv. Anny – Postaven v letech 1738-1746 stavitelem Janem Schmidtem (Smydem) z Útviny na místě staršího gotického kostela z lomového kamene, zbořeného roku 1738.
Jednolodní obdélný barokní kostel s presbytářem na půdorysu na šířku postaveného obdélníka, uzavřeného segmentem, se sakristiemi po stranách, s rozšířeným západním průčelím a věží na východní straně. Široké trojosé hlavní průčelí se středovým rizalitem a boční stěny členěny rámci v omítce. Vysoká obdélná okna jsou uzavřena nahoře i dole profilovaným segmentem. Pohledově vyvinuté trojosé východní průčelí je završeno štítem a členěno pilastry s ornamentálními hlavicemi. Pohled po stránce architektonické ruší poněkud nízko položená báň s lucernou.
interiér - Presbytář je zaklenut plackou a konchou, sakristie zaklenuta valenou klenbou s výsečemi, oratoře s vypnutým kuželkovým parapetem zaklenuty valeně. Do sakristií vedou kamenné pravoúhlé profilované portály s dekorativními římsovými supraportami. Triumfální oblouk je nesený bočními polosloupy a svazky pilastrů. Loď, při triumfálním oblouku s okosenými nárožími s nikami, zaklenuta čtyřmi nestejně širokými poli ploché omítnuté dřevěné valené klenby s výsečemi na pásech, sbíhajících na přeložené pilastry s korintskými hlavicemi. Rovně podstrojená kruchta s vypnutým středem.
Interiér s bohatou štukovou výzdobou, která je zejména je působivá ve vítězném oblouku kněžiště. Původní nástropní fresková výzdoba od El. Dollhopfa z let 1740-1750 znehodnocena přemalbou.
vybavení interiéru - Zařízení je jednotné z doby kolem poloviny 18. století.
Hlavní oltář s bohatou sloupovou portální architekturou pochází z roku 1748 od truhlářského mistra Tschammerhölla z Ostrova. Oltář daroval roku 1794 kostelu Thdr. Ondřej Kneissl, kanovník u sv. Víta, bývalý farář sedlecký. Na oltáři jsou sochy patrně od K. Waitzmana, sochaře z Kadaně, a středová gotická soška sv. Anny Samétřetí, která vznikla nejpozději v roce 1480 (jiní autoři uvádí sošku jako pozdně gotickou z počátku 16. století), Soška byla nově polychromována kolem roku 1900, vysoká je 1,8 m a představuje sv. matku Annu jako počestnou ženu staršího věku, která nese na levé ruce Ježíška, na pravé Marii rovněž v dětském věku. Kde a kterým umělcem byla zhotovena, o tom chybí jakákoli zpráva.
V presbytáři je ještě oltářík s kopií obrazu Panny Marie Pomocné.
Při triumfálním oblouku jsou dva boční oltáře Srdce Páně a Panny Marie – boční oltář Srdce Páně je barokní z roku 1750 s pozoruhodnou řezbou, znázorňující utrpení františkánských mučedníků v Japonsku. Druhý boční oltář zasvěcený Panně Marii uchovával na dřevě malovanou kopii "Pasovské madony“ Lukase Cranacha st. z let 1472-1553. Podle legendy za bitvy na Bílé Hoře obraz nesla před sebou císařská vojska.
Dvoukřídlé varhany z roku 1754 jsou zcela zachovalé zdobené bohatým rokokovým ornamentem, které zapadají slohově velmi ladně do prostoru chrámu.
Rozměrný obraz Nanebevzetí Panny Marie zdobí stěnu kostelní lodi.
Rozměrný obraz z roku 1670, portrét představující obnovitele sedleckých poutí, prvního katolického faráře po katolické restauraci Kašpara Haase, jenž v letech 1655-1672 vedl zdejší duchovní správu a jehož tělesné pozůstatky byly v kostele uloženy do hrobky. Na portrétu je znázorněn v kněžském rouše s růžencem v ruce a s nápisem v překladu: „Pane nezavrhuj mne v době stáří, když mi schází síla, neopouštěj mne“.
Obrazy křížové cesty pochází z doby kolem roku 1800
Sochu Krista Krále, pod kazatelnou, daroval smíchovský prelát dr. Pauly kapli sv. Josefa v Karlových Varech. Je přesnou kopií sochy, která stála na Strahově při katolickém sjezdu.
Dvě zajímavé barokní sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Františka ve výklencích pochází z konce 16. stol. a mají být zbytkem výzdoby druhého kostela.
U vchodu do křestní kaple je renesanční kamenná křtitelnice.
Pozoruhodný je i těžký svícen u hlavního oltáře, který zhotovil cínař ze Slavkova v roce 1750.
Kněžiště od ostatní lodi je odděleno ladnou dřevěnou mřížkou v barokním slohu
Silně zlacená oltářní křesla z roku 1807 daroval kostelu Josef Knobloch, ředitel panství v Ostrově.
Dvě barevná okna zhotovená v rakouském Innsbrucku nechala zasadit v roce 1902 rodina Gottlů z Rybář, která za jedno okno zaplatila 900 korun.

Kolem kostela býval starý obezděný hřbitov, zrušený v roce 1836.

původní nákladný návrh podoby kostela Kiliána Ignáce Dientzenhofera

kostel sv. Anny na historické pohlednici z roku 1899

kostel sv. Anny na historické fotografii z roku 1900

kostel sv. Anny na kolorované pohlednici z počátku 20. století

kostel sv. Anny od severu na historické pohlednici

kostel sv. Anny od východu na historické pohlednici

kostel sv. Anny od jihu na historické pohlednici

celkový pohled na interiér kostela sv. Anny na historické fotografii

hlavní oltář kostela sv. Anny na historické fotografii

poutní kostel sv. Anny v Sedleci - říjen 2009

kostel sv. Anny od severozápadu - říjen 2009

východní průčelí kostela s věží - říjen 2009

věž ve východním průčelí kostela - říjen 2009

východní průčelí kostela - říjen 2009

východní průčelí kostela - říjen 2009

kostel sv. Anny od jihozápadu - říjen 2009

vstupní západní průčelí kostela - říjen 2009

pohled na kostel sv. Anny od západu z Bažantího vrchu - říjen 2009


Použitá literatura:

Poche, E. a kol. 1980 : Umělecké památky Čech 3 (P-Š), Praha, 300

1 komentář:

  1. Moc hezká stránka. Možná by stálo za uvedení, že zdroem informací a některých fotografiíjsou oficiální stránky sdružení na záchranu kostela www.kostel-sv-anny.unas.cz

    OdpovědětVymazat