středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Kaple sv. Anny v Jenišově byla postavena roku 1849. V roce 1947 se kaple dočkala větší opravy ku příležitosti navštívení obce Jenišov arcibiskupem pražským, který nově opravenou kapli vysvětil. Zápis v obecní kronice uvádí: „Dne 27. července 1947 navštívil naší obec důstojný pán arcibiskup pražský dr. Beran, aby se pomodlil s občany Jenišova v nově vysvěcené kapli svaté Anny.“ Další rekonstrukce kaple proběhla v letech 1991 až 1993, byl tehdy vyměněn krov napadený dřevomorkou, kaple byla nově omítnuta a zastřešena.

Obdélná kaple s polokruhově zakončeným presbytářem a se zvonicí krytou zvonovitou stříškou s křížkem na valbové střeše. Ve štítě nad vchodem do kaple umístěna nika s malou soškou.
Uvnitř kaple bývala silně zlidovělá pozdně gotická socha Madony a lidové barokní sošky světců. Původní nábytek byl napaden dřevomorkou, vnitřní zařízení a inventář byly postupně zničeny nebo odcizeny. Dochovalo se pouze pár cíněných kadidelnic zavěšených u stropu. Současné vybavení kaple je z darů místních obyvatel. Sochu Madony darovala bývalá rodačka žijící nyní v Německu, Gábina Alfonso (Matějková), stejně tak i malou sošku v pravém výklenku. Sochu v levém výklenku darovala Růžena Srbová (Novotná), také bývalá občanka Jenišova. Dřevěný oltář a dubový kříž nechal vyrobit na zakázku Obecní úřad Jenišov v roce 1993.

kaple sv. Anny před opravou v letech 1991-1993

kaple. sv. Anny v Jenišově - říjen 2009

hlavní vstupní průčelí kaple - říjen 2009

kaple sv. Anny od severu - říjen 2009

severní průčelí kaple - říjen 2009

dnešní vybavení interiéru kaple - říjen 2009


použitá literatura:

Poche, E. a kol. 1977 : Umělecké památky Čech 1 (A-J), Praha, 583

Žádné komentáře:

Okomentovat