čtvrtek 2. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Výměra 0,02 ha
Nadmořská výška 634 m
Vyhlášeno 1979

Viklan leží asi 1,5 km severovýchodně od obce Rybničná v Hornoslavkovské vrchovině.

Osamocený oblý žulový viklan zvaný Dominik je 3,5 m dlouhý, 1,5 m široký a 2 m vysoký. V horní části je zřetelná mísovitá prohlubeň, zřejmě uměle vytvořená. Vývoj viklanu je spojován s procesy selektivního zvětrávání a odnosu horniny, odolnější jádro horniny se po odnosu okolních zvětralin dostalo na povrch a působením přírodních živlů bylo dále opracováno do nynější podoby. Významným faktorem při vzniku viklanu je i kvádrová nebo kulovitá odlučnost. Podle historických záznamů býval viklan v minulosti méně stabilní a vychyloval se již při silnějších závanech větru.

Místo bylo vyhledáváno výletníky už od 18. století - svědčí o tom několik starých nápisů s letopočty 1776 a 1796. O viklanu se poprvé zmiňuje historik F. Bernau roku 1896. Lidové pověsti vztahující se k němu nově zachytil Stanislav Burachovič v letech 1978 a 1980.

Geologie:
Samotný viklan a bazální zvětrávací plochu v širším okolí tvoří středně zrnitý až hrubozrnný, místy porfyrický granit, který náleží ke karlovarskému plutonu. V okolí viklanu se vyvinuly zejména hnědé půdy - kyselá varieta kambizemě typické a kambizem dystrická.

Květena:
Viklan leží na okraji smrkové monokultury. V okolním trávníku převažují druhy krátkostébelných pastvin - psineček rozkladitý (Agrostis capillaris), zvonek okrouhlolistý (Campanula rotundifolia), lnice květel (Linaria vulgaris) mazi něž pronikají některé druhy pasek a lesních okrajů - ostružiník maliník (Rubus idaeus) a vrbka úzkolistá (Chamerion angustifolium).

mapka s okolím přírodní památky Viklan u Rybničné

přírodní památka Viklan - červen 2009

viklan od západu - červen 2009

viklan od západu s mísovitou prohlubní na temeni kamene - červen 2009

vytesané nápisy poutníků na viklanu - červen 2009


Použitá literatura:

Kolektiv 2004: Chráněná území ČR, svazek XI., Plzeňsko a Karlovarsko, Praha, 205

Žádné komentáře:

Okomentovat