pondělí 20. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Zaniklá panská sídla ve vesnici Ratiboř ležící 4 km severozápadně od Žlutic.

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1375, kdy se zde připomíná rytíř Hanuš z Ratiboře, který byl roku 1389 správcem (fojtem) bečovského hradu, ale již roku 1395 však sídlil na Kozlově. Zdejší gotická tvrz byla lénem pánů z Rýzmburka a později pánů Plavenských z Plavna, obou rodů vládnoucích v blízkých Žluticích. V roce 1403 je poprvé zmiňována i zdejší tvrz, kdy ji držel Litolt Černý z Hrádku (Prohořského). Poté, v roce 1412, zde seděl rytíř Vítek. Kolem 1450 získal neznámým způsobem ratibořskou tvrz Janek ze Chcebuze, předek rytířského rodu Ratibořských ze Chcebuze a svědek několika městských privilegií z oné doby. Jeho potomky osvobodili páni z Plavna od manských povinností a sídlili zde až do počátku 17. století. Po polovině 16. století si Ratibořští vystavěli ve zdejším poplužním dvoře novou renesanční tvrz. V roce 1606 prodal Jan Jáchym ze Chcebuze Ratiboř Jáchymu Libštejnskému z Kolovrat, který ji připojil k rabštejnskému panství a již nikdy nenabyla samostatnosti. Od té doby už panská sídla v Ratiboři nebyla obývána, gotická tvrz zchátrala a později zanikla a renesanční byla patrně využívána k hospodářským účelům. Ve 20. letech 17. století, patrně snad roku 1623, přešla Ratiboř pod údrčské panství.
Po roce 1945 byla renesanční tvrz bez průzkumu zbořena.


gotická tvrz - Vznikla zřejmě během 14. století a zanikla po roce 1606.
Stávala v severní části vsi na vyvýšenině mezi rybníkem a bývalým poplužním dvorem
Z tělesa tvrziště o průměru asi 20 až 25 m, jehož val s korunou, širokou asi 3 m, tvoří hráz rybníka na návsi, se dosud zachoval zbytek západní části tělesa tvrziště, tyčící se 2 až 3 m nad okolní terén.

renesanční tvrz – Byla postavena po polovině 16. století a po roce 1945 byla bez průzkumu zbořena. Postavena byla v poplužním dvoře severně od starší tvrze.
Renesanční obdélná jednopatrová budova krytá mansardovou střechou. Podle vzpomínek pamětníků měla v přízemí valené klenby s hřebínky.

výřez z katastrální mapy vsi Ratiboř z roku 1841
přímo nad rybníkem u návsi stávala starší tvrz,
mladší se rozkládala v poplužním dvoře při S okraji vsi


Použitá literatura:

Kolektiv 1985 : Hrady, zámky a tvrze v Čechách , na Moravě a ve Slezsku IV. Západní Čechy, Praha, 292
Musil, F.-Plaček, M.-Úlovec, J. 2005 : Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Praha, 296
Úlovec, J. 2000 : Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Praha, 256/257

Žádné komentáře:

Okomentovat