středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


První zmínka o kostelu pochází z roku 1360, kdy je uváděný jako farní. Patronátním právem k farnímu kostelu tehdy disponovali Rýzmburkové. Z původní gotické stavby, datované do první třetiny 14. století, se dochovala sakristie. Ve 2. polovině 17. století byl kostel barokně přestavěn a rozšířen. Roku 1718 proběhla úprava exteriéru a oken. Následky poválečné devastace odstranila nedávná důkladná oprava kostela.

Jednolodní, obdélná stavba s věží v západní fasádě, částečně vztaženou do hmoty stavby a s trojboce uzavřeným presbytářem. Ne severní straně čtvercová sakristie a na jižní straně patrová oratoř.
Vnějšek je hladký s oválnými, na věži obdélnými, polokruhově zakončenými okny a s obdélnými portály. Střecha je valbová, šindelová a na věži je šindelová báň s lucernou.
Presbytář je členěn pilastry a sklenut valenou klenbou s lunetami, v lodi je strop s fabionem. Dřevěná kruchta na sloupcích s kuželkovým zábradlím, vybíhá uprostřed polokruhovými a po stranách čtvrtkruhovými oblouky do lodi. Dřevěná chórová přepážka z 1. čtvrti 18. století, bohatě vyřezávaná s akanty, festony a rozetami. Sakristie s hrotitým oknem ve východní straně je sklenuta křížovou klenbou s klínovými žebry, klínovými konzolami a kruhovým svorníkem s růžicí.
Vnitřní zařízení kostela – raně barokní hlavní oltář z let 1660-70, výklenkový s kulisovitě řazenými sloupy a boltcovými křídly, ve výklenku s mušlí je pozdně gotická socha Madony z 2. poloviny 15. století, v nástavci obraz Nejsvětější Trojice, po stranách oltáře dřevěné sochy sv. Václava a sv. Ludmily, nad brankami sochy sv. Františka a sv. Antonína, všechny z 1. poloviny 18. století. Boční oltáře u triumfálního oblouku z 1. poloviny 18. století, portálové s pilíři a sloupy postavenými na koso, s úseky kladí a polokruhového štítu se soškami andílků. Na oltáři Božského srdce obraz sv. Jana Nepomuckého, dřevěné sochy sv. Fabiána a sv. Šebastiána a novodobá socha Krista. Na protějším oltáři umístěn obraz sv. Jeronýma (?) a dřevěné sochy dvou řeholnic s nástroji Kristova umučení. Na menze soška sv. Jana Nepomuckého. Oltář sv. Anny (v lodi) je barokní z poslední čtvrti 17. století, portálový, sloupový s vyřezávanou predelou a křídly, s obrazem sv. Anny s dítětem Marií, v nástavci obraz Korunování Panny Marie a sošky andílků. Kazatelna je z doby kolem roku 1800 s volutami a soškou sv. Jana Nepomuckého na stříšce. Bohatě vyřezávané lavice jsou z téže doby. Varhany z 1. poloviny 18. století jsou zdobené řezbami. V lodi jsou dva protějškové obrazy sv. Jana Nepomuckého z 2. poloviny 18. století a čtrnáct zastavení křížové cesty, řemeslná práce z doby kolem roku 1800. Na kamenném podstavci pod baldachýnem je dřevěná socha Madony z poloviny 1800 století.

kostel Narození Panny Marie ve Štědré v roce 1963

kostel Narození Panny Marie ve Štědré v roce 1963

kostel Narození Panny Marie ve Štědré v roce 1993

kostel Narození Panny Marie ve Štědré - srpen 2003

kostel Narození Panny Marie ve Štědré - říjen 2009

kostel Narození Panny Marie ve Štědré - říjen 2009

závěr kostela, presbytář se sakristiemi - říjen 2009

západní vstupní průčelí kostela - říjen 2009

jižní strana kostela - říjen 2009


Použitá literatura:

Poche, E. a kol. 1980 : Umělecké památky Čech 3 (P-Š), Praha, 504/505
Velímský, T. 2002 : Hrabišici - páni z Rýzmburka, Praha

Žádné komentáře:

Okomentovat