středa 15. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Kostel v Zakšově stával již ve 14. století, kdy patřil k doupovské farnosti. Roku 1749 byl postaven stavitelem Johannem Christophem Koschem z Kadaně nový kostel, zasvěcený - podle Wirtha a Schallera - svatému Mikuláši, podle Sommera a Urbana Povýšení svatého Kříže. Roku 1798 byl obsazen lokalistou a roku 1857 se stal farním. Obec byla vysídlena v tzv. 1. vojenské etapy, tj. ke dni 15. 6. 1953 a začleněna do vojenského újezdu Hradiště. Kostel byl poté zbořen.

Barokní jednolodní obdélný kostel s presbytářem a sakristií na jižní straně. Průčelí mělo vystouplou přední část s vchodem uprostřed, nad kterém bývalo okno, a dvěma nikami se sochami po stranách: Zdobené bylo trojúhelníkovým štítem s okénkem. Loď měla po stranách po třech oknech, presbytář po jednom. Kostel byl krytý valbovou střechou se sanktusovou věžičkou uprostřed. Hlavní oltář interiéru byl z poloviny 18. století.

Na místě kostela zbyla dnes pouze zarostlá hromada sutin.

kostel sv. Mikuláše v Zakšově před rokem 1945

celkový pohled na obec Zakšov s kostelem před rokem 1945


Použitá literatura:

Krčmář, L., Procházka, Z., Soukup, J. 2005 : Zničené kostely. Průvodce historií západních Čech č. 14, Domažlice, 102/105

Žádné komentáře:

Okomentovat