úterý 14. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


Tři křížové kameny stojí na návrší u silnice u plotu areálu bývalé pekárny při severním vjezdu do města jihozápadně od křižovatky tvaru Y, kde se sbíhají silnice od Veselova a Čichalova. Přibližně v těchto místech stávaly v opěrné zídce v době mezi světovými válkami, jak je zachytil na akvarelu K. Šrámek. Zřejmě při rekonstrukci silnice a při výstavbě pekárny byly osazeny nynějším způsobem. Je pravděpodobné, že na tomto místě stával jeden z nich a ostatní dva sem byly přemístěny z dosud neznámých míst z širšího okolí. Jde tedy o esteticky uspořádaný snos křížových kamenů nezjistitelného původu. Sestava křížů do trojice je velmi obvyklá a navazuje pravděpodobně na zobrazení Golgoty. Stavění trojic křížů souviselo také s protireformačním hnutím. Je obvyklé naopak v Německu jako někdejší významné protestantské zemi, kde je považováno za projev germánské tradice a kultů hrdinů. Někteří historici umění tyto kameny označují za hraniční.

tři kamenné kříže ve Žluticích - červen 2009

snos kamenných křížů ve Žluticích - červen 2009


Levý kříž

Číslo v centrálním registru: 0121

Křížový kámen z hrubozrnné žuly opracovaný do podoby kruhu s negativním reliéfem kříže na přední straně na hranolovém soklu. Zadní strana nemá rozeznatelná znamení ani nápisy. Rozměry kříže jsou 94 x 50 x 20 cm.

přední strana levého kříže - červen 2009

zadní strana kříže vlevo - červen 2009


Prostřední kříž

Číslo v centrálním registru: 0764

Plochý a zcela hladký, jen uprostřed na zlomu vyspravený, na výšku postavený kámen z červeného pískovce, který nemá žádné výrazné ani tvarové znaky. Rozměry kamene jsou 92 x 66 x 21 cm.
Tento objekt nemá typické znaky kamenných křížů, kterými by se dal zařadit do nějaké typové skupiny kamenů předmětného zájmu. Do seznamu jej řadí jeho umístění s objekty typologicky jasnými.

lícní strana kamene - červen 2009

zadní strana kamene - červen 2009

prostřední kámen ve Žluticích - červen 2009


Pravý kříž

Číslo v centrálním registru: 0765

Typově shodný objekt s levým křížem číslo 0121. Křížový kámen z hrubozrnné žuly opracovaný do podoby kruhu na hranolovém soklu. Na rozdíl od levého kříže má na přední straně plastický pozitivní reliéf kříže, někdy popisován jako zobrazení těla Kristova. Vlevo dole je umístěn symbol dýky. Zadní strana nemá rozeznatelná znamení ani nápisy. Rozměry kříže jsou 97 x 65 x 20 cm.

přední strana kamene s reliéfem kříže - červen 2009

zadní strana kříže vpravo - červen 2009


Použitá literatura:

Kolektiv 1997 : Kamenné kříže Čech a Moravy, Praha, 169/170
Kolektiv 2001 : Kamenné kříže Čech a Moravy. Rozšířené vydání, Praha, 207, 208
Wieser, S. 1994 : Smírčí kříže na Karlovarsku, 181, Historický sborník Karlovarska II, Karlovy Vary, 150/203

Žádné komentáře:

Okomentovat