pondělí 20. dubna 2009

PŘESMĚROVÁNO


První zmínka o hradu Hungerberg pochází z roku 1349, kdy jej vlastnili Slavek a Boreš (V.) z Rýzmburka, kteří hrad patrně založili na ochranu města a zároveň jako středisko správy rýzmburských lén. Po porážce v boji panské jednoty proti králi Václavu IV. V roce 1406 ztratili Rýzmburkové Bochov i všechna okolní panství. Roku 1412 se Hungerbergu spolu s ostatními hrady v okolí, Bečova, Andělské Hory, Žlutic a jiných, zmocnili páni z Plavna, nepřátelé Václava IV. a později i husitů. Za nich počal hrad ztrácet svůj význam. V roce 1469 byl hrad Hungerberg pravděpodobně zničen při obléhání vojsky Jiřího z Poděbrad. Jeho nástupcem se stal nedaleko založený hrad Hartenštejn.

hrad Hungerberg – Vznikl ve 14. století, pravděpodobně zničen roku 1469 při obléhání.
Stával při dnešním jihozápadním okraji obce, na Hladovém vrchu. Jméno kopce Hladový vrch souvisí s pověstí o hladomorně, která prý bývala na hradě.
Vrchol hradního kopce obíhá částečně poškozený příkop a před ním vyhozený val zachovaný v úsecích, především na východní straně směrem k městu. Na vlastní oválné ploše hradu na mnoha místech na povrch vystupuje skalní podloží, přesto se zdá, že jsou zde zachovány nejspíše dva reliéfní relikty, zda však souvisejí s hradem nebo s dnes již zaniklou barokní kaplí Nejsvětější Trojice z 18. století, která zde stávala, a s jejím vznikem, není známé. Patrná je přístupová cesta do hradu. Na svazích roste les, plocha hradu je zatravněna a porostlá částečně křovinami.

Hladový vrch s pozůstatky hradu Hungerberg a kapličkou, v pozadí Zámecký vrch s pozůstatky hradu Hartenštejn na rytině Karla Liebschera z konce 19. století

kaple Nejsvětější Trojice na Hladovém vrchu v Bochově před rokem 1950

příkop před vyvýšenou plochou hradu - říjen 2009

vlastní plocha hradu - říjen 2009

přístupová cesta od města k hradu - říjen 2009


Použitá literatura:

Durdík, T. 1999 : Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Praha, 70
Kolektiv 1985 : Hrady, zámky a tvrze v Čechách , na Moravě a ve Slezsku IV. Západní Čechy, Praha, 79

Žádné komentáře:

Okomentovat